Så här funkar det!

Skapa ett konto på vår internationella portal www.iaeste.net – då får du möjlighet att se vilka praktikplatser som erbjuds – och söka de som passar dig bäst! Nya platser kan dyka upp när som helst under året, men det allra största utbudet finns under perioden februari-maj. Under februari erbjuder vi ett större antal platser som är vikta för svenska studenter – dessa är märka “AC Offers” på portalen och sista ansökningsdag är 29 februari 2020.

IAESTE erbjuder 3 typer av praktikplatser:

  • COBE Offers: Öppna att söka för studenter i hela världen, året om. Har individuella deadlines. Kan bara sökas en åt gången.
  • FCFS Offers: Öppna att söka för studenter i hela världen, den behöriga student som söker först blir nominerad.
  • AC Offers: Öppna under februari, endast för studenter i Sverige. Möjligt att söka upp till 5 platser.

Så här söker du:

1. Skapa konto
Skapa ett konto på vår sökportal. Här kan du se alla tillgängliga internships och hitta just ditt. Var noga med att fylla i samtliga detaljer när du skapar kontot. IAESTE Sverige tar inte ut några avgifter, vare sig för registrering eller ansökan.

2. Ansök
När du hittat en eller flera platser som du vill söka – och kontrollerat att du uppfyller arbetsgivarens krav – skickar du iväg en förfrågan, “Create application”, genom ditt konto på iaeste.net. Om det gäller “AC Offers” kan du söka upp till 5 alternativ – och har möjlighet att ange prioritetsordning. Om IAESTE bedömer att du uppfyller kvalifikationerna och beslutar att nominera dig, godkänns ansökan och du går vidare med att ladda upp följande ansökningshandlingar:

  • “Student nominated form” – skrivs ut och skrivs under när du fyllt i uppgifterna på iaeste.net i anslutning till platsen du söker.
  • Motivationsbrev på engelska riktat direkt till företaget och med fokus på arbetsuppgifterna i fråga.
  • CV (på engelska)
  • Kursutdrag/transcripts (på engelska)
  • Registreringsintyg (på engelska), som visar att du läser vid en svensk högskola.
  • Passkopia
  • Rekommendationsbrev (på engelska – valfritt, men kan vara ett plus)

I vissa fall krävs även någon form av engelskintyg, som IELTS- eller TOEFL-test eller ett intyg från en lärare att du behärskar språket.

3. Nominering och beslut
En eller flera studenter nomineras av IAESTE till arbetsgivaren. Ibland väljer de att ha en intervju över telefon eller videosamtal innan de fattar sitt beslut. Arbetsgivaren har alltid sista ordet när det gäller vilken student som får platsen.

4. Dags för praktik
Om en arbetsgivare gett dig en plats så finns IAESTE där för dig och hjälper till med försäkring, arbetstillstånd, visum och att hitta boende på din destination. Själva resan bokar du själv.

Kontakt & frågor
Inför ditt internship