Inför ditt internship

Vi vet att det är mycket att tänka på inför ett internship. Men det mesta kan du få hjälp med av IAESTE.

Försäkring

Alla som deltar i IAESTEs utbyte måste ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring som gäller i utlandet. Det kan bli dyrt att vara oförsäkrad! IAESTE erbjuder en komplett reseförsäkring via ERV för dig som ska resa utanför EU. Försäkringen bekostas av dig som student men är utan självrisk. Om du ska praktisera inom EU – glöm inte försäkringskassans EU-kort!

Beställ försäkringen via iaestesweden@chalmers.se

Visum

Svenska medborgare behöver ibland ha visum för att besöka och arbeta i ett annat land. IAESTE finns här och kan hjälpa dig med hela processen. Om du behöver tips och råd om visum är du välkommen att kontakta oss.

Visum söks genom ländernas ambassad eller konsulat här i Sverige, länkar till dessa kan du hitta på UDs hemsida. Om det land du ska söka visum till inte har någon ambassad i Sverige så söks visum genom landets ambassad i något närliggande land.

Vaccin

Vid resa till vissa länder rekommenderas resevaccin, du hittar mer information på vaccinationsguidens hemsida.

Kultur

IAESTE svarar gärna på frågor angående kultur, klädkoder m.m. Du kommer att få en kontaktperson hos IAESTE i det land du ska resa till när du blivit accepterad till ditt internship.

Pengar

Gör lite research om hur landet gör med pengar. Det kan vara bra att växla så att du har kontanter i rätt valuta när du anländer. Det är inte alla länder som tar emot konto och kredit-kort och än mindre internationella sådana.

För vidare frågor är du välkommen att kontakta oss så lovar vi att hjälpa dig och svara på dina frågor.

Stipendium

Om ditt internship är inom Europa – samt ytterligare några samarbetsländer – kan du söka Erasmus-stipendium. Mer information om detta fås via Erasmus-ansvarig vid ditt lärosäte.

Utöver detta finns det flera stipendier som eventuellt kan passa ditt internship, kan vara värt att undersöka!

Glöm inte att dokumentera!

Detta kan verkligen vara ditt livs äventyr du är påväg ut på. Se till att föreviga dina minnen. IAESTE Sverige håller varje höst en essätävling där ett vinnande bidrag väljs ut och belönas med 2 000kr. Information om tävlingen skickas ut via email till alla praktikanter.

Vi använder gärna dina bilder här på hemsidan eller via andra kanaler för att inspirera fler att göra som du. Någon måste ju ha inspirerat dig och vi vill fortsätta trenden.

IAESTE Alumni Network

När du åker på ditt internship så blir du genast en del av den internationella IAESTE-familjen av studenter och alumner. I samband med ditt internship ser vi gärna att du registrerar dig i IAESTE Alumni Network för att ta del av nätverket och komma i kontakt med både gamla och nya vänner. Välkommen!

Sist men inte minst…

IAESTE finns här för dig och allt vi arbetar för är att skapa möjligheter och äventyr som ger erfarenhet. Njut av din resa!

Läs om andras upplevelser här:

Reseberättelser