skip to Main Content
031-772 23 56 iaestesweden@chalmers.se

Det är en del att tänka på inför en praktikresa – men mycket kan IAESTE hjälpa dig med.

Försäkring

Alla som deltar i IAESTEs utbyte måste ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring som gäller i utlandet. Det kan bli dyrt att vara oförsäkrad! Om du ska resa utanför EU-området så rekommenderar IAESTE Swisscare – de erbjuder denna heltäckande försäkring:

IAESTE Swecare försäkring

Om du ska praktisera inom EU – glöm inte Försäkringskassans EU-kort! För vilka villkor som gäller specifikt för ditt resmål inom EU, hör direkt med myndigheten.

Visum

Svenska medborgare behöver ibland ha visum för att besöka och arbeta i ett annat land. IAESTE i mottagarlandet kommer att hjälpa dig med denna process om det blir aktuellt.

Vaccin

Vid resa till vissa länder rekommenderas resevaccin. Du hittar mer information på vaccinationsguidens hemsida.

Kultur

IAESTE svarar gärna på frågor angående kultur, klädkoder m.m. Du kommer att få en kontaktperson hos IAESTE i det land du ska resa till när du blivit accepterad till ditt internship.

Pengar

Ett tips är att kolla upp vad som gäller i landet i fråga om betalsätt, kontanter och kontokort. Det kan vara bra att växla så att du har kontanter i rätt valuta när du anländer. I många länder, är det inte lika lätt att betala med kontokort, i synnerhet inte internationella sådana, som det är i Sverige.

För vidare frågor är du givetvis välkommen att kontakta oss.

Stipendium

Om din praktik är inom EU/EES kan du söka Erasmus-stipendium. Mer information om detta fås via Erasmus-ansvarig vid ditt lärosäte.

Utöver detta finns det flera stipendier som eventuellt kan passa ditt internship som kan vara värda att undersöka! IAESTE har dock som ideell organisation tyvärr inga egna stipendier att dela ut.

Glöm inte att dokumentera!

Detta kan verkligen vara ditt livs äventyr du är på väg ut på. Se till att föreviga dina minnen! IAESTE Sverige håller varje höst en essätävling där ett vinnande bidrag väljs ut och belönas med 2 000kr. Information om tävlingen skickas ut via email till alla praktikanter.

Vi använder gärna dina bilder här på hemsidan eller via andra kanaler för att inspirera fler att göra som du. Någon måste ju ha inspirerat dig och vi vill fortsätta den trenden. Varmt välkommen att maila dina foton från praktiken – från arbetsplats eller fritid – till oss på iaestesweden@chalmers.se

Reseberättelser från svenska studenter Internationella reseberättelser
Back To Top